codi bones pràctiques CPAC
 
Usuari
Contrasenya
 

Inici / Bloc del Degà

3 fets i 2 conclusions
02/07/2010
Barcelona ha protagonitzat consecutivament tres fets, de diversa magnitud, que testimonien la vitalitat del món associatiu, institucional i polític davant la cultura i concretament el món audiovisual. Si dimarts 28 el CONCA presentava un molt important i extens informe sobre la situació del sector cultural català, dimecres 29 es lliuraven uns merescuts premis a trajectòries professionals, a càrrec de Cinema Rescat, i dijous 30 el Parlament aprovava la primera llei del cinema de Catalunya. Tres esdeveniments que tenen molts i diversos nexes de connexió, tot i que per la brevetat de l’espai ens centrarem en només dos: l’assignatura pendent de l’educació en l’audiovisual, i la permanent concentració d’esforços de tota mena a Madrid en detriment de Catalunya.
L’informe del CONCA adverteix de la necessitat d’impulsar l’educació audiovisual –la seva mateixa alfabetització—en les primeres etapes formatives, assenyalant que cal superar el voluntarisme que fins ara ha protagonitzat l’escassa presència d’aquest imprescindible contingut cultural a les escoles. Val la pena subratllar-ho perquè, precisament, una de les millores a la llei del cinema que des del CPAC varem proposar al conjunt de grups parlamentaris i al Govern, i que ha estat recollida, ha possibilitat que el seu redactat final obri la porta a poder fer de les sales de cinema aules de cultura cinematogràfica i audiovisual de forma reglada, seguint les petjades exitoses de programes formatius com el de “l’école au cinema” que funciona des de fa dues dècades a l’estat francès.

A l’endemà d’aquesta presentació, es premiava a la professora Palmira González, exemple de l’esforç del món acadèmic en la difusió i investigació del nostre patrimoni cinematogràfic; encara massa poc conegut i menys valorat per part de la ciutadania del país. Els nous continguts escolars i la formació del professorat són claus per a que aquestes expressions culturals siguin (re)conegudes per les noves generacions.

Respecte l’aposta decidida de convertir Madrid en una cada cop més potent seu de la indústria cultural, gràcies a les legislacions estatals –llei general de l’audiovisual per exemple—i a la destinació dels diners comuns –en bona part catalans—l’Informe del CONCA dóna algunes dades incontestables. Xifres que ajuden a entendre com, malgrat l’increment pressupostari de la Generalitat en aquest àmbit durant aquests darrers anys, des del 2006 el nombre de treballadors en el sector cultural madrileny ha superat els de Catalunya.

Tornant als premiats per Cinema Rescat, un altre dels guardonats, Joan Martí, representa un dels grans professionals de la imatge que van fer possible la TVE a Catalunya de les seves primeres dècades. Malauradament, com moltes altres obres, els seus programes s’han perdut irremediablement per una inexistent –negligent millor dit-- conservació de l’arxiu de tota una època de la televisió al nostre país... Allò que “Madrid no ho necessita” ha estat letal.

En aquest segon tema, el de la iniquitat en les relacions Madrid-Catalunya, només un apunt ràpid respecte la llei del cinema. En un Estat que es reconegués –de veritat—com a plural, la qüestió del doblatge de les pel·lícules estrangeres a les diverses llengües oficials s’hagués resolt directament a la legislació aprovada per les corts espanyoles, com es fa en diversos estats europeus sense cap escarafalls. Entenc que aquesta afirmació provocarà més d’un somriure, però l’anomalia sobre la gegantina desproporció de l’oferta de versions doblades al castellà respecte el català, l’ha hagut de resoldre finalment el Parlament. Finalment, des d’un punt de vista de marc jurídic: el futur reglament haurà de dir com i en quin termini de temps es realitzarà. El suport públic a la digitalització de les sales ha de ser una eina útil, també, per aquest objectiu.


Comparteix:  

<< Tornar

08.05.2018
Visions Documentals: Joaquim Jordà i..., de Martí Rom

veure més

veure més

Nom
Email

CPAC Col·legi Professional de l'Audiovisual de Catalunya · Tel./Fax. 93 265 81 94 · · c/Casp 130, edifici COACB 08013 Barcelona   · disseny web· legal